Ami az infó óráról kimaradt...

Mit hozott az őszi frissítés?

2015/11/21. - írta: Infótanár

Mennyivel lett jobb a Windows 10?

fu01.pngA napokban jelent meg a Windows 10 őszi frissítése (Fall Update), amelyet korábban Threshold 2-ként is emlegettek, sőt utána még egy kisebb frissítéssel korrigáltak néhány hibát. A legfrissebb változat verziószáma a képen látható. (Ezt az ablakot a winver parancsot begépelve lehet előhívni.)

A frissítést előbb-utóbb letölti a Windows Update. Ha azonban (hozzám hasonlóan) nem szeretnéd ezt kivárni, magad is elindíthatod a frissítést. A frissítés azonnali telepítéséhez most is a Media Creation Tool nevű programot kell használnod, és a frissítést választanod, mint akkor, amikor a Windows 7-ről vagy 8-ról frissítettél a Windows 10-re. A telepítés is majdnem ugyanúgy zajlik, csak a végén a beállítások mások egy kicsit. Ezentúl a Windows 7/8.1-ről frissítők is rögtön ezt a frissítést fogják telepíteni.

* Frissítés * Az új telepítő egy hiba miatt néhány napra elérhetetlenné vált, de már kijavították a hibát, és újra használható.

Ha sikerült a frissítés, ellenőrizheted a verziószámot a winver paranccsal. A 1511-es szám a dátumra utal (2015. november).

Jó hír, hogy mostantól kezdve a Windows 10 elfogadja a Windows 7/8/8.1 kulcsokat is az aktiváláshoz. Tehát nem muszáj frissíteni, hanem teljesen új telepítést is lehet végezni, és így is lehet aktiválni.

Korábban írtam a Windows 10 megújult ablakkezeléséről. Ezt most kiegészítették egy hasznos funkcióval: ha az egymás mellé rendezett ablakok közül az egyik szélességét állítod, a másik automatikusan igazodik ehhez. Ezt a funkciót a Gépházban lehet engedélyezni vagy letiltani:

fu02.png

Ennél látványosabb változás, hogy az asztali programok címsora már nem fehér, és ehhez már nincs szükség a korábban leírt trükközésre. Visszalépés viszont, hogy csak a rendszer által felajánlott színeket lehet használni. Az előző változatban elő lehetett hívni a régi színkeverőt, és az azzal beállított színt is lehetett alkalmazni. 

Az ablakoknak továbbra is csak felül van rendes szegélyük. Az ablakok elrendezéséhez használható segédprogramok (pl. WinDock, Ablakok) ezt nem tudják megfelelően kezelni. Ha vissza szeretnéd kapni a szegélyeket, jelenleg csak a Aero Lite téma telepítésével tudod megtenni.

A beállítások egyébként még mindig két helyen vannak: a Gépházban és a régi Vezérlőpultban. Jó lenne már végre egy helyre tenni őket.

Korábban hiányoltam a Start menüben elhelyezett alkalmazásoknál a gyorslistákat, amelyekkel a nemrég megnyitott fájlokat lehet újra megnyitni. Most végre megkaptuk őket, így a Start menü sokkal használhatóbb lett. Viszont a gyorslista elejére kitűzött elemek sorrendjét még mindig nem lehet módosítani sem itt, sem a Tálcánál. (Pedig ezt már a Windows 7-ben is lehetett.)

A Windows 10 egyik nagy újdonsága, az Edge böngésző is fejlődött. Ezentúl szinkronizálja a beállításokat és a kedvenceket a Windows 10-et használó eszközeid között. Egy másik hasznos újítás, hogy ha rámutatsz egy fülre a böngészőben, egy kis ablakban mutatja a tartalmát. Sajnos azonban továbbra sem lehet kiegészítőket telepíteni rá, ezért én még nem fogom használni.

Az új Windows része lett a Sway alkalmazás is, amellyel webes bemutatókat készíthetsz. A Sway egyébként a böngészőből is elérhető a https://sway.com címen.

Adódott néhény probléma is a frissítés után. Az egyik, hogy a Start menüben a Chrome ikonja eltűnt és csak egy négyzet van a helyén. Ha átméretezem közepes méretűre, akkor van ikon, kis méretnél azonban nincs. Ezen az sem segít, ha leveszem, majd újra kiteszem a kezdőképernyőre. A másik, hogy az alapértelmezett PDF olvasót kérdezés nélkül átállította az Edge-re, kézzel kellett visszaállítanom.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a Windows 10 ismét javult egy kicsit, de sokat kell még fejlődnie ahhoz, hogy kiforrott operációs rendszernek nevezhessük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr238091670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása