Ami az infó óráról kimaradt...

Hogyan spórolhatok nyomtatásnál?

2015/03/05. - írta: Infótanár

Takarékos betűtípusok


eco.jpgSajnos a nyomtatókba való festék, illetve toner elég drága, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehetne takarékoskodni vele.

Nem mindegy, milyen betűtípust használsz a szövegekben, mert a különböző betűtípusok használata esetén az elhasznált festék mennyisége lényegesen különbözhet. 

Egy pittsburghi középiskolás diák, Suvir Mirchandani megmérte, hogy mennyi festék fogy egyes betűtípusok alkalmazásakor. Azt találta, hogy ha Times New Roman helyett Garamond betűtípust választunk, majdnem a festék negyedét megspórolhatjuk.

Ez alapján kiszámította, hogy az Egyesült Államok kormánya évente kb. 60 milliárd Ft-nak megfelelő összeget takaríthatna meg ezzel az egyszerű betűtípus váltással. Az otthoni megtakarítás sokkal kisebb összeg, de azért érdemes megpróbálni.

garamond.png

Még ennél is több festéket lehet megtakarítani azokkal a betűtípusokkal, amelyeket kifejezetten erre terveztek. Ezeknek az a lényegük, hogy a betűk belsejében egyes részek fehérek maradnak. Ilyen betűtípus például a Ryman Eco. Ez egy brit tipográfus által készített ingyenes betűkészlet, amelyet az fps webügynökség grafikusa magyarított, hogy az ékezetes betűket is használhassuk. A Ryman Eco betűkészletet erről az oldalról töltheted le.

ryman.png

Letöltés után meg kell nyitni a fájlt, majd a megjelenő ablakban a Telepítés gombra kattintani. Ezután már tetszőleges programban választható a betűtípus.

telepit.png

Hasonló céllal készülnek az Ecofont betűkészletek is. Ezek azonban nem ingyenesek, kivéve egyet, amelyet (neved és e-mail címed megadása után) innen tölthetsz le. Az Ecofont Vera Sans jól helyettesítheti a talp nélküli betűtípusokat.

vera.png

Telepítése ugyanúgy történhet, mint a Ryman Eco-nál láttuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr377244135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása