Ami az infó óráról kimaradt...

Mit tehetek a Földért netezés közben?

2015/04/21. - írta: Infótanár

Az Ecosia kereső

eco05.jpgAz internetes keresők a találati oldalakon megjelenő reklámokkal szerzik a bevételeiket. Legtöbben a Google keresőt használják, amely ezáltal hatalmas jövedelemre tesz szert.

A Föld napjára egy olyan keresőt szeretnék mutatni, amely nyereségének legalább 80 százalékát fák ültetésére fordítja.

Ez a kereső az Ecosia, amely az ecosia.org oldalon található. A pénzből Burkina Faso-ban támogatják a fák ültetését, és ezzel a helyiek megélhetését is.

A Száhel-övezetben (a Szahara déli szegélyén) nagyon nagy a szárazság, amely már százezrek életét követelte. Azért kezdtek itt fák telepítésébe, hogy visszahozzák a régióba a vizet, a növényeket és az állatokat.

Ezt támogathatod az Ecosia kereső használatával, amelynek legfontosabb adatait az alábbi ábrán láthatod:

eco03.png

Magyarul: 2 485 024 aktív felhasználójuk van (remélem ez most gyarapodik :), akik naponta kb. 720 044 keresést végeznek. Keresésenként 0,5 eurocent a bevétel. Egy fa elültetése 28 eurocentbe kerül. 11 másodpercenként ültetnek egy-egy új fát, eddig összesen 1 688 129-et.

A kereső működéséről videókat is találsz az Ecosia YouTube csatornáján.

A keresőt használhatod alkalomszerűen az ecosia.org oldal betöltésével, vagy felveheted a böngészőbe a keresők közé, sőt beállíthatod alapértelmezett keresőnek is.

A Firefoxban ez nagyon egyszerű: az oldal betöltése után csak ki kell választanod a jobb alsó sarokban az Add to Firefox parancsot, majd rákattintanod az Engedélyezés gombra.

eco01.png

Innen kezdve az Ecosia lesz az alapértelmezett keresőd. Ha beírsz valamit a címsorba vagy a kereső mezőbe, ebben fog keresni.

Hasonló a helyzet a Chrome-ban is, csak ott a menüből az Add to Chrome parancsot kell kiválasztanod. Telepítés után a címsor jobb szélén megjelenik egy gomb is, amellyel az ecosia.org oldalt tudod megnyitni.

Még egy fontos dolog: csak akkor támogatod a fák ültetését, ha a reklámok megjelennek a találati oldalon. Ha reklámszűrőt használsz, azt ki kell kapcsolnod erre az oldalra. Például az Adblock Plus esetén rá kell kattintanod az ABP ikonra a jobb felső sarokban, majd a menüben be kell kapcsolnod az Adblock Plus tiltását az ecosia.org oldalon. Ha jól csináltad, az ABP ikon pirosról szürkére vált.

eco06.png

Ha használod az általam készített Ablakok programot, a menü+E billentyűk megnyomásával az előbbi beállítások nélkül is rá tudsz keresni az Ecosia keresőben az éppen kijelölt szövegre. Ez a funkció csak az Ablakok program legújabb, 2.1-es változatban érhető el. 

A keresőt a szokott módon használhatod, a Yahoo és a Bing találatait jeleníti meg. Ha nem lennél megelégedve az eredményekkel, a keresőkifejezés alatti sorban átválthatsz a Google találatokra. Ezen kívül a találatokból kiválaszthatod a képeket (Images), videókat (Videos), térképeket (Maps), híreket (News) vagy még továbbiakat is (More - vásárlás, fordító, Wikipedia,  ...).

eco07.png

A jobb felső sarokban lévő zászlóra kattintva lehet nyelvet választani, de sajnos a magyar nem választható. Ettől függetlenül magyar találatokat azért vannak, csak a felület nyelve nem magyar.

Ha már használtad a keresőt, a keresés mellett mutatja, hogy hány fa ültetéséhez járultál már hozzá:

eco08.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr527370846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRodrigó 2018.10.12. 10:50:09

Még mindig működik ez a szuper ötlet, jó lenne ha divattá válna, a fogyasztók kikövetelnék a felelős gondolkodást. Mert egy valóban felelős vállalatnál a társadalmi felelősségvállalás már az alaptevékenység része, ez hozzásegít a fenntartható gazdaság megerősödéséhez-.

Az Alternatív Gazdaság Lexikonban (ami szabadon bővíthető) vannak ezzel foglalkozó cikkek:

Társadalmi felelősségvállalás
hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/T%C3%A1rsadalmi_felel%C5%91ss%C3%A9gv%C3%A1llal%C3%A1s

Valóban Felelős Vállalat
hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Val%C3%B3ban_Felel%C5%91s_V%C3%A1llalat
süti beállítások módosítása