Ami az infó óráról kimaradt...

Miből van éppen 13 az új Windowsban?

2016/08/07. - írta: Infótanár

Az Edge böngésző bővítményei és más újdonságai

edge04.png
Újra bekapcsoltam a frissítést és feltelepítettem Windowsomra az Anniversary Update-et. Megnéztem az Edge böngésző újdonságait, ezekről lesz most szó. 

Mivel a Windows nem ajánlotta fel a frissítést, meglátogattam a Microsoft Windows 10 Update oldalát, és ott rákattintottam a Get the Anniversary Update Now gombra. Ezzel letöltöttem a Windows10 Frissítési segéd nevű programot, amelyet elindítva rögtön telepíthettem a frissítést. Ezt csak olyankor célszerű elindítani, ha körülbelül 2 óráig nem szeretnénk használni a számítógépet, mert elég sokáig tart. A frissítés egyébként csak akkor indul el, ha legalább 20 GB üres hely van a C: meghajtón. Szerencsére azért nem foglal ennyit, csak körülbelül 4,5 GB-ot.

A frissítés után a Windows ajánlotta, hogy legyen az Edge az alapértelmezett böngésző. Ezt nem fogadtam el, de megnéztem, milyen újdonságok vannak benne.

A legfontosabb, hogy mostantól lehet használni bővítményeket. Ehhez először kattintsunk rá a három pontos menüben a Bővítmények parancsra. A megjelenő ablakban válasszuk először Bővítmények beszerzése az Áruházból lehetőséget. Ekkor a szemünk elé tárul a választék:

edge03.png

Nem éppen a bőség zavara, de legalább vannak, ha jól számoltam, éppen tizenhárom darab. A Chrome Store-ban azért lényegesen több van... Próbaképpen feltelepítettem az AdBlock Plus-t és az Office Online-t.

Telepítés után a Bővítmények ablakban lehet megtalálni őket, amely a menüből nyitható meg:

edge02.png

Ha rákattintunk valamelyik bővítmény nevére, akkor megjelennek a beállításai:

edge05.png

A felső kék kapcsolóval lehet kikapcsolni a bővítményt, az Eltávolítás gombbal pedig végleg eltávolítani. Az alsó kék kapcsolóval lehet beállítani, hogy a bővítmény ikonja mindig látható legyen a címsor mellett. Ez sokszor hasznos, például ha a reklámszűrőt gyakran szeretnénk be- vagy kikapcsolni a megnézett oldalaknál.

A bővítményeken kívül is van még néhány újdonság az Edge-ben:

  • Rögzíthetünk lapokat a böngészőbe. (jobb kattintás a fülre, Kitűzés).
  • A Microsoft szerint a többi böngészőnél jobb energiahatékonyságának köszönhetően akár 53%-kal hosszabb akkumulátoros üzemidőt érhetünk el vele, amikor böngészünk a weben.

Egyébként elég gyorsan elindul, és gyorsan is működik. A webes szabványok követésében pedig fényévekkel jobb, mint az Internet Explorer volt. Ezt a HTML5test oldalon lehet kipróbálni. Az Edge pontszáma 458 az 555-ből. Ez egy hajszállal jobb,  mint a Firefoxé (456), de még le van maradva a Chrome-tól és az Operától (492). Ebben lényeges javulás a Redstone 2 frissítésnél várható, amely jövőre jelenik meg.

Van még néhány dolog, ami már nem teljesen új, de érdemes kipróbálni:

  • Ha valamelyik lapfül fölé visszük az egérmutatót, megjelenik az oldal kicsiben (mint a tálcánál). Sok fül esetén ez segíthet kiválasztani a megfelelőt.
  • Egy cikk olvasásakor hasznos lehet az Olvasási nézet, amelyet a címsor jobb szélén lévő kis könyvre kattintva lehet be- vagy kikapcsolni.
  • A Webjegyzet készítése gombra kattintva megjegyzéseket írhatunk az oldalhoz vagy kijelölhetünk képernyőrészeket, amelyeket azután elmenthetünk a OneNote-ba vagy a könyvjelzőkbe, vagy megoszthatunk a szokott módokon.
  • Ha valamit később el szeretnénk olvasni, nem kell a könyvjelzők közé felvennünk, hanem van erre egy külön könyvjelző lista, amely hasonlóan használható. Ez el is menti az oldalakat, így offline is olvashatók.

Vannak azonban kisebb-nagyobb problémák is:

  • Alapértelmezésben a Bing keresőt használja, de ez szerencsére módosítható.
  • Nem lehet teljes képernyőre nagyítani. Én legalábbis nem találtam ilyen lehetőséget, és az F11 billentyű sem működött.
  • Sajnos alapértelmezésben induláskor és új lap megnyitásakor rögtön angol nyelvű híreket kapunk. Egyáltalán nem biztos, hogy a böngészőt hírek olvasásához nyitottuk meg, és egyébként sem lehet magyar nyelvet választani. Szerencsére beállítható, hogy induláskor és új lap kezdéskor üres oldal vagy a gyakran látogatott webhelyek jelenjenek meg.
  • A kedvenceket, könyvjelzőket stb. lehet szinkronizálni, de csak másik Windows 10 eszközökkel. Régebbi Windows-zal vagy Androiddal nem. Szerintem ez a legnagyobb baj. Ezért marad az alapértelmezett böngészőm továbbra is Chrome...
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr539168976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása