Ami az infó óráról kimaradt...

Frissítsek Windows 10-re?

2015/08/02. - írta: Infótanár

... és ha igen, hogyan?

win10_08.pngA nyár legfontosabb informatikai eseménye a Windows 10 megjelenése. A Microsoft marketingesei jól dolgoztak, sikerült elég nagy hírverést csapni a dolognak.

Eljött július 29., a nagy nap, de nem mindenkinek a gépére kezdett letöltődni az új Windows. Az új operációs rendszert első körben azok kapják meg, akik részt vettek a Windows Insider programban, és folyamatosan teszteltek. A következő körben azok jönnek, akik a tálca jobb oldalán megjelenő Windows 10 beszerzése ikonra kattintva regisztráltak. Ezután következnek a többieknek. Ez több hetet is igénybe vehet.

A frissítést azonnal is el lehet indítani, de kérdés, hogy érdemes-e siettetni. Én kíváncsi voltam, és már telepítettem. Az első benyomásom az, hogy a Windows 10 a Windows 8.1 javított változata, amely még nincs teljesen készen. Ha Windows 7-et használsz, elég nagy lesz a változás, és nem biztos, hogy most rögtön szeretnéd ezt. A Windows 8.1-hez képest viszont nem lesz drámai a különbség, és szerintem ez sem olyan sürgős. Ráadásul még előfordulhatnak hibák, amelyeket a Microsoft csak ezután tud kijavítani. (Már augusztusban várható az első javítócsomag.)

Vannak olyan számítógépek, amelyek csak később lesznek alkalmasak a frissítésre. Például a Sony jelezte, hogy Vaio márkájú gépeire csak novemberre lesz telepíthető a Windows 10.

Érdemes lehet a telepítés megkezdése előtt a Windows 10 beszerzése alkalmazással megvizsgáltatni a hardver alkalmasságát:

win10_10.png

Tehát a telepítés csak akkor sürgős, ha kíváncsi vagy az újdonságokra. Ha telepíteni szeretnél, az első lépés a biztonsági mentés legyen, mert előfordulhat, hogy elakad a telepítő, és újra kell telepítened a régi rendszert! Az enyém legálisan aktivált rendszer. Azt olvastam, hogy nem legálisan aktivált rendszereken is működik a frissítés, de ezt nem próbáltam ki. (És ezek a frissítés után sem lesznek legálisak.)

Az sem mindegy, melyik Windows változatról szeretnél frissíteni. Az alábbi táblázat mutatja a lehetőségeket:

win10_09.png

A Windows 10 azonnali telepítéséhez a Media Creation Tool nevű programot kell letöltened és elindítanod (32 és 64 bites változat is van). A programmal két dolgot lehet csinálni: frissíteni a Windows-t, vagy telepítőt készíteni DVD-re, illetve pendrive-ra. Most az első lehetőséget kell választani:

win10_00.png

Ezután elindul a letöltés. Eközben még lehet használni a gépet. A letöltés után el kell fogadnod licencfeltételeket, majd a telepítő ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.

A következő lépésben eldöntheted, hogy mit szeretnél megtartani a régi rendszerből:

win10_04.png

Itt természetesen azt választottam, hogy a személyes fájlokat és az alkalmazásokat is meg szeretném tartani. Ha minden elmentettél és egy tiszta telepítést szeretnél, ezeket kikapcsolhatod.

Ezután elindul a telepítés, és egy jó ideig (nálam kb. másfél óráig) nem tudod használni a gépet. Közben néhányszor újra is indul a Windows.

A telepítés végén még meg kell adnod néhány beállítást. Ne használd az alapértelmezett értékeket, mert akkor a Windows szinte minden adatodat elküldi a Microsoftnak! Szerencsére ezek a beállítások utólag is módosíthatók a Gépházban az Adatvédelemnél.

Mindegy melyik böngészőt használtad eddig, a frissítés után az új Edge böngésző lesz az alapértelmezett. Szerintem amíg nem lehet kiegészítőket telepíteni hozzá, addig nem érdemes használni, ezért célszerű visszaállítani a korábbi bevált böngészőt. Ez egy kicsit másképp történik, mint a korábbi verziókban.

Amikor elindítod a Chrome-ot vagy a Firefoxot, az megkérdezi, hogy szeretnéd-e alapértelmezett böngészővé tenni:

win10_06.png

A Beállítás alapértelmezettként gomb megnyomása után a Gépház Alapértelmezett alkalmazások beállítására kerülsz, ahol neked kell kiválasztanod az alapértelmezett böngészőt:

win10_07.png

Menteni nem kell, a beállítások rögtön életbe lépnek.

És még egy fontos figyelmeztetés: Sajnos a csalók is igyekeznek kihasználni a Windows 10 körüli felhajtást. Látszólag a Microsoft nevében küldenek e-maileket a felhasználóknak. Ebben azt írják, hogy a levélhez csatolt program segítségével frissíthetnek a Windows 10-re. Erről azonban szó sincs. A csatolt program egy zsaroló kártevő, amely titkosítja a számítógépen lévő fájlokat, amelyet csak egy bizonyos összeg befizetése után old fel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr27673434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása