Ami az infó óráról kimaradt...

Megfigyelnek a webkamerámon?

2014/11/30. - írta: Infótanár

Webkamera letiltása

szem.jpgSajnos már léteznek olyan rosszindulatú programok, amelyek (ha gépünkre kerülnek) lehetővé teszik, hogy mások a webkameránk képét nézzék, megfigyeljenek minket és felvételeket készítsenek rólunk.

Pennsylvania-ban például két eset is napvilágra került: az egyikben egy számítógép kölcsönző, a másikban egy iskola(!) helyezett el olyan programokat az általa kikölcsönzött számítógépeken, amelyek felvételeket készítettek a számítógépek felhasználóiról. Ők azzal indokolták a dolgot, hogy követni akarták a számítógépeket, ha esetleg ellopnák őket. Valószínűleg olcsóbb lett volna új számítógépeket venniük, mint kifizetni a büntetést, amit kaptak.

Az FBI nemrég letartóztatott több mint 90 embert, akik olyan programot árultak (a feketepiacon), amellyel mások számítógépét lehetett távolról irányítani, és többek között a webkamerát is használni.

Olyan esetek is előfordultak, hogy az áldozatokat megzsarolták a titokban készített felvételek nyilvánosságra hozásával. (Természetesen ezért is sok évet lehet ülni.)

Mit tehetsz, hogy ne ess áldozatul?

Először is, a megfigyelőnek minden esetben fel kell telepíteni egy programot az áldozat számítógépére. A kölcsönzésnél ezt könnyen meg tudták oldani, a többi esetben viszont egy trójai programot kellett használniuk. A gyanútlan felhasználó megnyitott egy levélmellékletet, vagy rákattintott egy hivatkozásra egy weblapon vagy egy közösségi oldalon, és ezzel feltelepítette a trójai programot.

Tanulság: ne nyiss meg gyanús levélmellékleteket, és gondold meg, mire kattintasz! Ezen kívül használj antivírus programot, amely (többnyire) megakadályozza a trójai programok telepítését!

A távoli megfigyelőnek kívülről kommunikálnia kell a számítógéppel, amit a tűzfal programok megakadályozhatnak. Ezért tartsd a Windows tűzfalat bekapcsolva!

Ha notebookot használsz beépített webkamerával, fogadd meg a következő két tanács egyikét:

  • Hajtsd le a notebook tetejét, amikor nem használod!
  • Ragaszd le vagy takard le a webkamerát, amikor nincs rá szükséged!

A letakarás/leragasztás a legbiztosabb módszer, 100%-os védelmet nyújt! Nincs az a hekker, aki ezen átjutna! A leragasztás legegyszerűbb módját a következő kép szemlélteti:

 tapasz.jpg

A ragasztást persze úgy kell megoldani, hogy a kamera lencséje ne legyen ragacsos!

A ragtapasz csak akkor jó, ha sosem használod a webkamerát. Ha időnként szükséged van rá, célszerű valamilyen felhajtható vagy levehető takarást készítened. Például egy fekete szigetelőszalag egyik végét visszahajtod, és a két réteg közé egy érmét helyezel nehezéknek, a ragasztós végét pedig a kamera fölé ragasztod.

Van olyan cég is, amely műanyag webkamera takarót készít, és a legnagyobb webáruházon árulja:

takaro.jpg

Ha asztali gépedhez USB kábelen csatlakozik a webkamera, akkor is egyszerű dolgod van. Amikor nincs rá szükséged, fordítsd el, vagy húzd ki a csatlakozóját az USB foglalatból!

Vannak szoftveres megoldások is. Ezek lényege, hogy az Eszközkezelő programban letiltják a webkamerát. Ezt magad is elvégezheted. Írd be a Start menü keresőjébe az eszközkezelő szó elejét, és indítsd el a programot!

eszkoz.jpg

Ezután keresd meg a webkemarát a listában, kattints rá a jobb egérgombbal, és válaszd a Tiltás parancsot! A letiltást egy lefelé mutató nyíl jelzi. Ezután a menüben az Engedélyezés szó lesz, amellyel ismét használatba veheted a kamerát.

Ha gyakran szeretnéd használni a webkamerát, az előbbi módszer eléggé körülményes és lassú. Letölthetsz viszont egy ingyenes programot, amely a webkamera letiltását és engedélyezését egy pillanat alatt elvégzi. 

A letöltött ZIP fájlt tetszőleges mappába kicsomagolhatod, és a WebCam.exe fájlt kell elindítanod. 

onoff.jpg

A program ablakában a bal alsó sarokban láthatod, hogy be van-e kapcsolva a kamera, a Disable gombbal letilthatod, az Enable gombbal pedig engedélyezheted azt. A táskára kattintva az Eszközkezelőt is megnyithatod. 

Ezután már csak könnyen elérhetővé kell tenned a programot. A legegyszerűbb, ha a Tálcára rögzíted. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr146944557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása