Ami az infó óráról kimaradt...

Tanuljak-e programozni?

2014/11/16. - írta: Infótanár

Nem elég a programok kezelését megtanulni?

Amikor elkezdtem informatikát tanítani (1991-ben), magától értetődő volt, hogy programozást is tanítottunk. Azután a Windows és az Office elterjedésével ez háttérbe szorult, és inkább csak a felhasználói programok (Word, Excel, PowerPoint, ...) használatát kellett tanítani. Mostanában kezdenek rájönni, hogy ez hiba volt, szükség van a programozásra is.

Miért hasznos a programozás? Mert (a matematikához hasonlóan) fejleszti a gondolkodást, és mert ha megtanulod, könnyen találsz jó állást. Világszerte nagy hiány van programozókból, és ezért jól meg is becsülik őket. És ha végül mégis mással fogsz foglalkozni, akkor is nagy előny lesz, ha össze tudsz dobni magadnak egy egyszerű programot, vagy jobban megértitek egymást programozó kollégáiddal.

Az alábbi videóban ismert emberek fejtik ki véleményüket a témával kapcsolatban. Sajnos angol nyelvű, de van hozzá magyar felirat is, csak be kell kapcsolnod. Elég gyorsan váltják egymást a szövegek, időnként célszerű megállítanod a lejátszást. A videót eddig már több, mint 12 millióan látták, érdemes rászánnod öt percet.

 

A videó címe is sokat mond: „Amit a legtöbb iskola nem tanít”. Tavaly februárban, amikor a videó készült, az amerikai iskolák 90%-ában nem tanítottak programozást. Azóta elindult a változás, és próbálják minél több diákkal megismertetni a programozás alapjait. 

Máshol radikálisabban állnak hozzá a dolgokhoz: a brit kormány kötelezővé tette, hogy az Egyesült Királyság tanintézményeiben ötéves(!) koruktól programozásra tanítsák a gyerekeket. A brit pénzügyminiszter(!) így vélekedett a programozásról: A XXI. században a számítógépes programozás nem pusztán jövedelmező többlettudást, hanem nélkülözhetetlen ismereteket jelent.” Nagy-Britannia ennek szellemében új oktatási programot vezetett be az iskolai számítástechnika-oktatás megújítására. Az új tananyag középpontjában a programozás és a számítógépek működésének megértése áll.

És mi a helyzet nálunk? Az új kerettantervben csak néhány órában szerepelnek a számítógépes algoritmusok. Azonban olyan alacsony az informatika tantárgy óraszáma, hogy erre valószínűleg nem marad idő, és ennyiből nem is lehet megtanulni programozni, még alapszinten sem. Aki gimnáziumban emelt szintű érettségit szeretne tenni informatikából, az jelenkezhet fakultációra, amelyen már lehet egy kevés programozást tanulni.

Ha viszont alaposabban szeretnél megismerkedni a programozással, akkor célszerű egy informatikai szakközépiskolát választanod (például minket). Egy ilyen iskolában viszont már kötelező a programozás, ezért előtte érdemes kipróbálnod, majd így eldöntened, hogy van-e kedved hozzá.

Ebben szeretnénk segíteni neked a nyílt napokon, amelyeken lehetőséged van velünk közösen elkészíteni egy egyszerű játékprogramot. Előzetes ismeretek nem szükségesek. Téged is várunk még a következő napokon: november 18., november 25.

Kedvcsinálónak néhány kép azokról, akik a múlt héten eljöttek: (A képeken Babos Gábor kollégám segít a diákoknak a program elkészítésében.)

 nyiltb1.jpg

nyiltb2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr896905343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása