Ami az infó óráról kimaradt...

Szakmai érettségi

2016/12/26. - írta: Infótanár

Újabb információk

2017. májusában a szakgimnáziumokban kötelező lesz a szakmai érettségi. A következő címeken a informatika szakmai érettségire történő felkészüléshez találhatsz segítséget.
sze01.png

Tovább Szólj hozzá!

Gyorsítsd fel a gépelést rövidítésekkel!

2016/07/05. - írta: Infótanár

Új lehetőség az Ablakok program 4.1-es változatában

kezek.pngAz Ablakok egy olyan segédprogram, amely a Windows-zal történő munkát könnyíti meg. Részletesen lásd az Ablakok menüpontban.

Az új változatban nem a lefordított programot, hanem az eredeti scriptet adom közre. Így a használathoz telepítened kell az AutoHotkey programot. A telepítésnél az ANSI karakterkészletet válaszd!

Ez a megoldás számos előnnyel jár. Például megnézheted a program kódját, és meggyőződhetsz róla, hogy nem tartalmaz kártékony kódot. Ha szeretnéd, saját használatra módosíthatsz is a programon.

A legnagyobb előny azonban az, hogy készíthetsz saját rövidítéseket, amelyeket tetszőleges programban alkalmazhatsz a gépelés felgyorsítására.

Tovább Szólj hozzá!

A Windows 10 frissítésének kikapcsolása (frissítve: 17-05-15)

2016/06/19. - írta: Infótanár

Ha te szeretnél dönteni a frissítésről


update05.pngA Windows 10-ben (normál módon) nincs lehetőség az automatikus frissítések kikapcsolására. Így előfordulhat, hogy a Windows akkor kezd bele egy hosszabb frissítésbe, amikor éppen dolgoznál, vagy esetleg egy hibás frissítést telepít.

Jó lenne, ha te dönthetnéd el, hogy mikor szeretnél frissíteni. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a Windows szolgáltatásoknál letiltod a Windows Update szolgáltatást, majd amikor frissíteni szeretnél, ismét engedélyezed azt.

Vigyázat! Nem arra biztatlak, hogy soha ne frissítsd a Windows 10-et! Időnként, amikor ráérsz ezzel foglalkozni, engedélyezd a frissítést! Előtte célszerű utánanézni, hogy nincs-e valami probléma a legújabb frissítésekkel.

Figyelem! A WannaCry zsarolóvírus azért tud olyen gyorsan terjedni, mert egy márciusi frissítés sok számítógépre még nincs feltelepítve! Ezért fontos, hogy most végezd el a Windows frissítését!

Tovább 5 komment

OneDrive tárhely növelése

2016/05/24. - írta: Infótanár

Ha nem elég a szabad tárhely

od00.pngMint korábban már írtam róla, a Microsoft lecsökkentette a szabad tárhely méretét 5 GB-ra a OnDrive-on. Ha nem végezted el az akkor leírt lépéseket január végéig, akkor valószínűleg a Te tárhelyed mérete is csökkent. 

Van azonban egy lehetőség, amivel visszaszerezhetsz némi ingyen tárhelyet, csak ajánlanod kell a OneDrive-ot néhány ismerősödnek.

Tovább Szólj hozzá!

Tipp a Föld napjára

2016/04/22. - írta: Infótanár

Takarékos nyomtatás a Print Friendly & PDF programmal

pf06.pngA környezet védelme érdekében az a legjobb, ha a lehető legkevesebbet nyomtatjuk. Néha azonban mégis szükségünk lehet nyomtatásra. Ha egy weblapot nyomtatunk, az általában tele van a tartalom szempontjából felesleges hirdetésekkel, hivatkozásokkal stb.

A Print Friendly & PDF program segít, hogy csak a lényeges részeket nyomtassuk ki az oldalról, sőt esetleg csak PDF fájlba mentsük, vagy e-mailben küldjük el azt.

Tovább Szólj hozzá!

Milyen lesz a szakmai érettségi?

2016/02/20. - írta: Infótanár

Mi változik a szakgimnáziumokban?

ketseg.jpg2016. február 11-én részt vettem egy kiválóan megszervezett szakmai konferencián a BMSZC Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskolájában. A szervezőknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A két fő téma az ágazati szakmai érettségi vizsga (ÁSZÉV) és a szakgimnáziumok voltak. Sajnos az előadásokból az derült ki, hogy nem csak a sokat szidott KLIK-ben és a közoktatásban, hanem az NSZFH által irányított szakképzésben is komoly problémák vannak. 

Tovább
Szólj hozzá!

Képekből PDF egyszerűen

2016/01/30. - írta: Infótanár

A JPEG to PDF program

jtp02.pngNemrég az iskolában felmerült a feladat, hogy a külön-külön JPEG formátumú képként beszkennelt oldalakból egy PDF fájlt kell előállítani. A tanárok minősítésénél ez gyakori feladat, de máshol is előfordulhat ilyen igény.

A neten rákeresve rengeteg online szolgáltatást találunk a feladatra (pl. smallpdf.com), de ha nem akarunk a fájlok fel- és letöltésével foglalkozni (vagy lassú a netünk), egy egyszerű, ingyenes program segítségével helyben is elvégezhetjük az átalakítást. 

Tovább Szólj hozzá!

Segíts másokon játékosan!

2015/12/23. - írta: Infótanár

A Freerice program

280x280_fr.jpgIlyenkor Karácsony táján rengeteg jótékonysági program van, amellyel másokon segíthetsz. Ha még nem találtál olyan, amelyen szívesen részt vennél, szeretnék a figyelmedbe ajánlani egyet. 

A Freerice program lényege, hogy a számítógépen játékos formában fejleszted a tudásod, és közben rizst juttatsz az éhezőknek.

Szükséges hozzá egy számítógép (vagy táblagép, vagy okostelefon), internetkapcsolat és némi angol (esetleg spanyol, francia, olasz vagy koreai) nyelvtudás. 

Tovább Szólj hozzá!

Elkészült az Ablakok program új változata

2015/12/17. - írta: Infótanár

Visszakerült bele az ablakkezelés

ab32_00.pngElkészítettem az Ablakok program 3.2-es változatát. Ebbe visszakerült az ablakkezelés, de egy kicsit másképp, mint a régebbi változatokban (részletek a program leírásában).

A Windows 10-ben az ablakok nagy részének két oldalán és alján átlátszó a szegély. Sajnos ez az ablak elhelyezése után is megmarad. Ha zavar, használhatod a Windows 10 saját módszereit az ablakok elhelyezésére, vagy telepítheted az Aero Lite témát, amelyben rendes szegélyek vannak.

Szólj hozzá!