Ami az infó óráról kimaradt...

Gyorsítsd fel a gépelést rövidítésekkel!

2016/07/05. - írta: Infótanár

Új lehetőség az Ablakok program 4.1-es változatában

kezek.pngAz Ablakok egy olyan segédprogram, amely a Windows-zal történő munkát könnyíti meg. Részletesen lásd az Ablakok menüpontban.

Az új változatban nem a lefordított programot, hanem az eredeti scriptet adom közre. Így a használathoz telepítened kell az AutoHotkey programot. A telepítésnél az ANSI karakterkészletet válaszd!

Ez a megoldás számos előnnyel jár. Például megnézheted a program kódját, és meggyőződhetsz róla, hogy nem tartalmaz kártékony kódot. Ha szeretnéd, saját használatra módosíthatsz is a programon.

A legnagyobb előny azonban az, hogy készíthetsz saját rövidítéseket, amelyeket tetszőleges programban alkalmazhatsz a gépelés felgyorsítására.

A program menüjéből a Rövidítések parancsot választva (vagy Ctrl+Win+szóköz billentyűk megnyomásakor) megnyílik a sajat.txt szöveges fájl:

rovid.png

Ebben induláskor néhány általam készített rövidítés van, de ezek tetszőlegesen átírhatók. A formátum kötött, a dupla kettőspontok között kell lenni a rövidítésnek, utána pedig a behelyettesítendő szövegnek, és minden rövidítés külön sorba kerül.

A rövidítés tetszőleges hosszúságú lehet, de célszerű 2-3 vagy 4 karakterest választani. Arra kell még ügyelned, hogy ugyanaz a rövidítés ne forduljon elő többször, mert ilyenkor csak az első működik. Célszerű sorba rendezni a rövidítéseket, mert így könnyebben észreveszed, ha még egyszer ugyanazt szeretnéd megadni.

Ha sok rövidítés van, akkor csoportokra is bonthatod őket. A mintában például két csoport van. A pontosvesszővel kezdődő sorok csak megjegyzések.

Ha elkészültél a rövidítések szerkesztésével, mentsd a fájlt változatlan néven, és töltsd be újra az Ablakok programot (Újratöltés parancs a menüből)!

Ezután ha tetszőleges programban (Word, Jegyzettömb, böngésző, ..) beírod a rövidítést, majd megnyomod a szóköz, tabulátor vagy Enter billentyűket, vagy valamelyik írásjelet, beíródik a helyettesítő szöveg. A szóköz, tabulátor, írásjel, ... nem jelenik meg, a kurzor pedig a behelyettesített szöveg végére kerül.

Megjegyzés: A Microsoft Word programnak is van hasonló funkciója, de eléggé el van rejtve, és az ott megadott rövidítések csak a Microsoft Office programjaiban használhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr918868666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása