Ami az infó óráról kimaradt...

Tipp a Föld napjára

2016/04/22. - írta: Infótanár

Takarékos nyomtatás a Print Friendly & PDF programmal

pf06.pngA környezet védelme érdekében az a legjobb, ha a lehető legkevesebbet nyomtatjuk. Néha azonban mégis szükségünk lehet nyomtatásra. Ha egy weblapot nyomtatunk, az általában tele van a tartalom szempontjából felesleges hirdetésekkel, hivatkozásokkal stb.

A Print Friendly & PDF program segít, hogy csak a lényeges részeket nyomtassuk ki az oldalról, sőt esetleg csak PDF fájlba mentsük, vagy e-mailben küldjük el azt.

A programot többféleképpen használhatjuk. Ha nem szeretnénk semmit telepíteni, vagy nem a saját számítógépünkön dolgozunk, nyissuk meg a Print Friendly & PDF oldalt, másoljuk a nyomtatandó oldal címét az üres helyre, majd nyomjuk meg a print preview gombot!

pf02.png

Ekkor megjelenik egy ablak, amelyben már csak az oldal szűrt tartalma látható. Ha még így is marad felesleges elem, csak rá kell kattintani az eltüntetéséhez. (Egy sárga téglalap jelzi, hogy mi fog törlődni.)

pf03.png

Ha véletlenül szükséges elemet tüntetünk el, kattintsunk a jobb felső sarokban a Visszavonás gombra! Ha csak a szöveg lényeges az oldalon, akkor az összes képet egyszerre is eltávolíthatjuk. Állítható a betűk mérete is a Szövegméret gombbal.

Ha már minden felesleges elemet kigyomláltunk, választhatunk, hogy mit tegyünk az eredménnyel: kinyomtathatjuk, PDF fájlt készíthetünk belőle (én leggyakrabban ezt szoktam) vagy elküldhetjük e-mailben.

A program kényelmesebben használható, ha telepítjük böngészőnkbe. Chrome esetén csak telepíteni kell az ugyanilyen nevű kiegészítőt, majd szükség esetén az eszköztáron megjelenő zöld gombra kattintani.

pf05.png

Firefox vagy más böngésző esetén esetén egy gombot kell az oldalról a könyvjelző eszköztárra húzni, és erre kattintva lehet elindítani a rpogramot:

pf04.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr518655724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása