Ami az infó óráról kimaradt...

Miről olvashatsz itt?

2014/10/25. - írta: Infótanár

Bemutatkozás, tervek

Üdvözöllek!

Tóth József vagyok. 1991 óta informatikát tanítok egy középiskolában. Amikor kezdtem, az iskolában építőipari szakközépiskolai képzés és gimnázium volt. Később a gimnázium megszűnt, helyette informatikai szakközépiskola (is) lettünk. Később az építőipari képzést is elkezdték leépíteni, helyette most sportosztályok indulnak. Közben ECDL vizsgaközpont lettünk, ezzel is foglalkozom, és természetesen érettségiztetek is. Így, bár egy helyen voltam, változatos képzési formákban taníthattam, vizsgáztathattam. 

Az elmúlt évtizedekben a tantervekben is számos változás történt. A legutóbbi kerettantervben (amely felmenő rendszerben most a 10. évfolyamnál jár) a közismereti informatikai óraszámok elég jelentősen lecsökkentek, és a középiskola helyett inkább az általános iskola felső tagozatára kerültek. Ha megnézed az óraszámokat, azt láthatod, hogy az informatikáé körülbelül a rajzéval és az énekével egyezik meg. Nem szeretném bántani az említett tárgyakat és azok tanítóit, de (kissé elfogultan) úgy gondolom, hogy a jövőben a mindennapi életben és a munkakörök nagy részénél az informatikai ismeretekre egy kicsivel nagyobb szükség lesz.

Állítólag az volt az elképzelés, hogy majd a többi órán (pl. földrajz, biológia, történelem, ...) alkalmazás közben megtanulják a diákok a szükséges informatikai ismereteket is. Én nem hiszek ebben. Úgy gondolom, hogy a más tárgyakat tanító kollégák nem erre vannak kiképezve, nincs rá elég idejük a saját tárgyuk mellett, és a felszerelés sem biztosított. Egyénként mások is elégedetlenek a kerettantervvel.

Azért ha szerencséd van, az eddig leírtaknál egy kicsivel jobb a helyzeted. Ha iskolád úgy dönt, a szabadon felhasználható órakeretből kaphattok még néhány órát, illetve gimnáziumban fakultációban is választhatod az informatikát. Ha meg informatikai szakközépiskolába jársz (pl. hozzánk), akkor még sokallni is fogod az informatika órák számát :-)

Az informatika azonban nem olyan mint a matematika, hogy ha egyszer megtanulod, életed végéig alkalmazhatod a tudást. Amikor elkezdtem tanítani, MS-DOS 3.3-at tanítottunk és Turbo Pascalt. Meg is kaptam egy volt tanítványomtól a 10 éves érettségi találkozójukon, hogy nem azt tanítottam nekik, amire szüksége van. 

Sajnos azt továbbra sem tudom vállalni, hogy mindent megtanítok, amire nyugdíjas korodig szükséged lesz. Ha lépést szeretnél tartani a fejlődéssel, kénytelen leszel folyamatosan tájékozódni, új dolgokat tanulni. (Ezzel egyébként én is így vagyok, és a kollégák is.)

Célom, hogy a blogban olyan dolgokat mutassak be, amelyek segítségével könnyebben tudsz dolgozni a számítógépen, gyorsabban tudod megoldani feladataidat, és követni tudod a változásokat.

A következő témákat tervezem:

  • hasznos programok bemutatása,
  • weblapok, webalkalmazások ajánlása,
  • saját készítésű programok és tananyagok közzététele,
  • tanácsok a hatékonyabb munkához,
  • újdonságok bemutatása,
  • érettségi és ECDL vizsgákkal kapcsolatos dolgok.

Kiknek szól a blog?

  • középiskolásoknak, akik többet szeretnének tudni, mint amit az informatika órákon tanulnak,
  • leeendő középiskolásoknak, akik tájékozódni szeretnének,
  • már érettségizetteknek, akik szeretnének lépést tartani a változásokkal,
  • informatika tanár kollégáimnak,
  • és azoknak, akik szeretnének hasznos dolgokat tanulni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanar.blog.hu/api/trackback/id/tr416831045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása